U bent hier: Sportogen / Topsporters

TOPSPORTERS

Heunen Opticiens richt zich op topsporters en hun sport. Als oogzorgspecialist, optometrist en opticien brengen wij het beste van drie werelden samen door middel van onderzoek, innovatie, training en evaluatie. Hierdoor zijn wij gespecialiseerd in (sport)prestaties en het maximale uit jou, je ogen en je brein te halen.

 

zien is iets anders dan kijken

Je kunt 100% je ogen gebruiken, maar nog steeds niks kunnen zien. Het kijken en het verwerken van de beelden zijn een samenwerking tussen je ogen en je brein, hierdoor kun je zien. Is deze samenwerking tussen ogen en brein niet optimaal, dan merk je dat op verschillende gebieden.

 

KLACHTEN VAN EEN TOPSPORTER kunnen dan bijvoorbeeld zijn:

  • Ik wil beter veld overzicht
  • Ik ben altijd net te laat
  • Het publiek zorgt voor teveel afleiding
  • Ik heb vaak blessures
  • Ben ik wel de topsporter die ik denk dat ik ben?

Zien gebeurt dus in het brein, deze samenwerking kunnen we dan ook optimaliseren. Dit zijn zaken die middels oogtrainingen verbeterd kunnen worden.

 

TOPSPORTERS WORDEN HIERDOOR BETER IN:

 

Lichaamshouding

Wij meten het effect van je lichaamshouding op je visuele systeem. De kracht van onze ogen is zeer van invloed op onze lichamelijke balans. Door oogtrainingen kunnen wij de balans tussen lichaamshouding en het visuele systeem optimaliseren en corrigeren.

 

Reactiesnelheid

Zorgt dat je sneller reageert op actie. Het verwijst naar je vermogen om je ogen op het doel te houden, hoe snel het doel ook beweegt. Door oogtraining ga je sneller reageren en vooral op informatie waar je niet bewust mee bezig bent

 

concentratie

De vaardigheid om je focus snel en accuraat te veranderen van de ene afstand naar de andere afstand. Door de oefeningen die wij doen word je je bewust van concentreren en niet-concentreren. Wil je de oefeningen goed doen, moet je je blijven concentreren. Hierdoor stijgt de verwerkingssnelheid van het brein waardoor je brein beter prikkels kunnen verwerken en waardoor je concentratie omhoog gaat.

 

OOg- handcoördinatie

Deze cruciale interacties zijn de ultieme basis van athletische vaardigheden. De bekwaamheid om de correcte en adequate visuele informatie te vertalen naar noodzakelijke lichaamsbewegingen zijn de essentie van deze vaardigheid. Je gaat met je handen reageren zonder dat je er echt naar kijkt. Je zet een prikkel om in een (automatische) reactie. Door middel van oefeningen worden deze autmatismes steeds nauwkeuriger en sneller.

 

Diepte zien

Deze vaardigheid stelt je in staat om snel en nauwkeurig de afstand en snelheid te beoordelen van objecten die zowel van je af als naar je toe bewegen. Inzoomen op een object en vervolgens weer uitzoomen zodat het totaal beeld zichtbaar wordt, is een zware eis voor je oogpsieren en hoe je hersens dat verwerken. Wij trainen jou hier in, het wisselen tussen dichtbij kijken en het totaal plaatje overzien. 

 

Timing / dynamische gezichtscherpte

Dit is de visuele vaardigheid waarmee je voorwerpen duidelijk ziet terwijl het voorwerp in beweging is. In vrijwel elke sport betekent het dat je een uitzonderlijk goed zicht nodig hebt van een paar centimeter tot honderd meter. Doordat je een beter inschatting hebt van het spel voor je, krijg je vanzelf een beter gevoel in de actie. Je ruimtelijke inschatting gaat vooruit en hierdoor dus ook je timing.

 

Visualisatie

Door oefeningen verbetert het dieptezicht in je sport en ga je jezelf beter in dat beeld verplaatsen. Daardoor zie je drie dimensionaal en hoe je inzicht in acties verbetert. 

 

Breedte zicht

Het vermogen om personen en voorwerpen in je ooghoek te zien terwijl je je concentreert op een ander punt. Door stress en spanning maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit heeft invloed op je prestaties omdat je niet kunt ontspannen en herstellen. Door trainingen wordt het cortisol niveau in je bloed omlaag gebracht.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het brein van de beste topsporters een hogere verwerkingscapaciteit hebben als de gemiddelde mens. Een echte topatleet zal dus altijd sneller handelen, langere concentratie behouden en meer wedstrijd scherpte hebben.

Doordat het brein meer processen aan kan zal een echte topatleet ook sneller herstellen van een inspanning of blessure.
Middels onze methode is dit meetbaar, wij kunnen deze testen of jij de hersencapaciteit hebt van een echte topsporter. Dit is natuurlijk een uitstekend middel voor een trainer om te bepalen welke spelers het in zich hebben om een topper te worden, mits uiteraard aanleg, goede mentaliteit en goede begeleiding aanwezig is!