U bent hier: Sportogen / Sportervaringen

 

TOPSPORT: tennis

Demi schuurs

Demi Schuurs

Ik ben Demi Schuurs 22 jaar en ben proftennisster. Ik ben begonnen met tennissen op 3 jarige leeftijd. Toen ik 13 was ben ik full time gaan trainen en dat hield in dat ik 35 uur per week aan het trainen was. Voornamelijk tennis, fysieke en mentale trainingen.

Ik train vanaf mijn 8ste net over de grens in Maaseik (België). In 2011 heb ik een bijzonder goed jaar gehad bij de junioren tot en met 18 jaar. Ik heb historie geschreven door met 4 verschillende partners 4 finales te spelen op alle 4 de Grand Slams. Ik won Australian Open en Us Open. Ik speelde finale in Roland Garros en Wimbledon. Ik werd nummer 1 van de wereld in het dubbelspel bij de junioren. Ik sta op dit moment nummer 70 van de wereld in het dubbelspel vrouwen. Ik heb dit jaar mijn debuut gemaakt in mijn eerste Grand Slam bij de senioren op de Us Open.
 

Op het niveau waar ik nu speel kan iedereen tennissen en komt het vaak op andere dingen aan. Zoals hoe sterk ben je mentaal bijvoorbeeld. Het komt enorm aan op kleine details. Met ieder klein stapje kan je je onderscheiden van je concurrenten. Zo ben ik terecht gekomen bij Cognitief Trainen bij Heunen.
Het begon allemaal op een business middag van Topsport Limburg. Ik kreeg informatie over Cognitief trainen bij Heunen. Ik moest er niet eens over nadenken en wist meteen dat dit mij enorm kon gaan helpen om weer dichter bij mijn doel te komen (top 15 van de wereld in het dubbelspel). Ik heb meteen een afspraak gemaakt en ben gaan testen.
In het begin worden er algemene dingen getest. Ben ik scheel? Sta ik recht? Hoe sterk zijn mijn oogspieren? En noem maar op. Bij mij was dit allemaal in orde en toen mocht ik beginnen aan de trainingen. Dit hield in 4 weken lang 2 trainingen per week.
Iedere training deed ik 2 verschillende dingen. Oefening 1 was: je ziet 8 ballen in beeld, er worden 4 ballen oranje en erna weer geel net zoals de rest van de ballen. De ballen gaan vervolgens met een bepaalde snelheid door elkaar stuiteren. Na 6 seconde stoppen de ballen en moet jij de 4 juiste ballen aanduiden. Hoe beter je het doet hoe sneller de ballen door elkaar gaan. Hierin heb je verschillende varianten. Je kan bijvoorbeeld zitten, staan, op 1 been staan en noem maar op.
De 2de training sta je voor een bord met allemaal lampjes. De lampjes worden rood en je moet deze lampjes zo snel mogelijk uitslaan. Hierbij zijn ook ongelofelijk veel verschillende oefeningen. De lampjes gaan ook vanzelf uit na bijvoorbeeld een halve seconde of je mag alleen rode lampjes uitslaan maar geen groene of je moet lampjes uitslaan en 5 cijfers opnoemen op het scherm voor je die na 1/10 seconde ziet verdwijnen.
Het was voor mij een enorme meerwaarde. Je leert breder kijken, je leert jezelf beter focussen, je leert sneller reageren. Je leert zoveel dingen waar je niet eens bij stil staat. Dit is een hele goede training om voor een piek moment je even helemaal scherp te zetten. Deze trainingen zijn ook blijvend. Als je nu een tijdje deze trainingen niet doet verlies je niks. Ik denk persoonlijk dat dit geschikt is voor alle sporten want alleen al je focus heb je bij iedere sport nodig.  Ook voor niet sporters is dit interessant want je staat gewoon een stuk alerter in het leven.

Ik heb heel veel geleerd en wil de mensen van Heunen bedanken. Ik wil het andere mensen aanraden. Ik was van het begin onder de indruk en na 8 trainingen ben ik dit nog steeds! Ieder detail kan jou als persoon beter maken, jij wilt toch ook het beste uit je leven halen !?!

Succes ermee!!

 

Groetjes Demi Schuurs
www.demischuurs.nl

 

topsport: handbal

Luuk Hoiting

image006"Ter voorbereiding op de finalewedstrijden van Nederlands handbal team OCI-LIONS van afgelopen seizoen heb ik de mogelijkheid aangeboden gekregen om in samenwerking met Heunen Opticien cognitief te trainen. Door middel van het trainen van mijn ogen zou mijn concentratievermogen, focus en reactiesnelheid verbeterd worden, wat uiteraard zou leiden tot het leveren van betere prestaties. In eerste instantie een hele onbekende, vreemde wereld voor mij.

Echter werd deze wereld na een aantal keer getraind te hebben steeds helderder. Door middel van verschillende testen werden mijn zwakke hoeken bloot gelegd en werd er een beleid geschreven wat dit binnen no time zou verbeteren. Na verschillende trainingen waarbij de focus lag op het verbeteren van mijn reactiesnelheid en het verbreden van mijn blikveld werden de verbeteringen niet alleen bij de oefenen maar zelfs in de praktijk merkbaar.

Als keeper binnen de handbalwereld merkte ik steeds beter dat ik verschillende situaties - zoals een inlopende hoekspeler - veel beter waar kon nemen, een bal niet meer helemaal hoefde te volgen, maar al eerder wist waar die bal uit zou komen. Kortom, ontzettend nuttige, maar zeker ook belangrijke waarnemingen, waardoor ik als keeper veel stappen heb kunnen maken en de spelers verschillende keren een stap voor was!

Iets wat in eerste instantie als heel normaal en vanzelfsprekend ervaren werd, is bij mij ontwikkeld naar een element wat ik niet meer kan en wil missen!"

 

topsport: Tafeltennis

Rachel Gerarts

Rachel Gerarts"Mijn naam is Rachel Gerarts, 15 jaar oud en ik speel eredivisie tafeltennis in het eerste damesteam van TTV Lybrae Consultans Heerlen. Ik tafeltennis reeds sinds mijn 8e en elk jaar ben ik steeds meer vooruit gegaan.
Afgelopen zomer speelde ik voor de derde keer mee met het Nederlands jeugdteam op de EK jeugd. Hoe hoger je speelt hoe meer details belangrijk worden bij een gecompliceerde sport als tafeltennis. Naast techniek, tactiek, coördinatie en balgevoel speelt ook het mentale aspect een belangrijke rol, met name je concentratievermogen.
Als voorbereiding op de EK jeugd van 2015 heb ik als extra voorbereiding hierop cognitieve trainingen gevolgd bij Heunen Opticiens in Geleen. Met speciale oefeningen hebben zij mij geholpen met het verbeteren van mijn concentratie, hand/oogcoördinatie en reactiesnelheid. In trainingen en wedstrijden kon ik mijn concentratie beter vasthouden en stond ik sneller en beter voor de bal.
Heunen opticiens heeft mij geholpen om weer een extra stap te zetten in mijn ontwikkeling en ik ben hen hier zeer dankbaar voor. Ik kan alle topsporters en aankomende talenten adviseren om bij hen aan te kloppen als je het mentale aspect verder wilt ontwikkelen."

 

topsport: Autoracen

Xavier Maassen

Xavier Maassen"Via een relatie ben ik terecht gekomen bij CognitiefTrainen.nl. Het was precies op het juiste moment in mijn voorbereiding op de 24 uur van Le Mans.
Ik heb duidelijk gemerkt dat ik in Le Mans veel sterker aan de start stond. Gefocust en met een breder en rustiger blikveld.
Mijn reactiesnelheid is door de training echt significant verbeterd. Het was bovendien echt leuk om weer eens iets anders en nieuws te doen om mezelf te verbeteren.
In mijn sport zijn je ogen echt belangrijk, je hand-oog coördinatie op dat ene cruciale moment zorgt voor het verschil tussen winst en verlies.
Echt een aanrader voor iedere topsporter."